Bedre belysning i soveværelset

At vælge det helt rigtige lys til soveværelset, er ikke altid en nem opgave.

Særligt fordi at et soveværelse, både kræver en behagelig og afslappende atmosfære, samtidig med at lyset også skal egne sig godt til påklædning og læsning, som ofte kræver et lidt mere koncentreret lys.

For at få en bedre belysning i soveværelset, er det derfor en god ide at tænke sig godt om, og ikke bare vælge en lampe og belysning udefra design, farve og brand. 

I denne artikel har vi samlet 10 gode råd, som er værd at følge, inden du køber en ny lampe.

For ét er at vælge en ny lampe der passer i stil, farve og indretning, et andet er at finde en lampe med den rigtige lumen og Kelvin værdi.

Væghængt natbord i træ – 18 sengeborde med skuffe til soveværelset

Vælg den rette belysning i soveværelset

Lys er vigtig, det gælder ikke mindst indenfor i din bolig, hvor det ofte kan være svært at få nok lys.

Det gælder også belysningen i dit soveværelse, for her er belysningen helt essentiel for at skabe det rigtige rum for ro og afslapning.

Soveværelset er her du sover hver eneste nat, men det er også her du finder ro, læser en god bog, og mange bruger også soveværelset til at klæde sig på i.

Derfor er belysningen særdeles vigtig, og her kan du med stor fordel udstyre rummet med flere forskellige lyskilder, som gør det muligt at tilpasse lyset, alt efter hvad rummet skal bruges til. 

Natbord – 23 moderne og flotte sengeborde til soveværelset

1. Læser du? Så gå efter læselamper

Er du typen, der gerne læser en bog inden du skal sove, så kan du med stor fordel gå efter en lampe, der er designet til formålet.

Behovet for lys varierer selvfølgelig fra person til person, men sørg gerne for at finde en læselampe der er fleksibel.

Lyset fra lampen må ikke blænde, og supplér den gerne med andre lyskilder i rummet, for at undgå for stor lyskontrast når lyset er tændt.

Bordlampe – 15 smukke og moderne bordlamper til hjemmet

2. En væglampe med dæmpet belysning duer også

Vil du derimod gerne undgå læselamper i soveværelset, kan du med stor fordel se efter væglamper til soveværelse, hvori der er mulighed for at lave en dæmpet belysning.

Vil du til og med have nogle væglamper til soveværelse, som er nemme at slukke og tænde, kan du vælge en model, hvor du kan styre lys med smartphone. På den måde er du fri for at skulle tænde og slukke på en kontakt, hvis denne hænger et stykke væk fra sengen. 

3. Natlampe til soveværelse kan anbefales

Uanset om du gerne vil ligge og læse i en god bog, inden du skal sove eller ej, så kan det være en fordel at have en natlampe til soveværelse stående i rummet.

For udover at lampen er god hvis du skal læse, så bidrager en natlampe også med en hyggelig dæmpet belysning og en god atmosfære. 

4. Vælg den rigtige LED pære eller sparepære

Lampen er selvfølgelig ikke det vigtigste, når det handler om at få et godt lys ind i soveværelset.

For at få et godt lys, handler det ikke mindst om at finde den rigtige pære, og her kan du med stor fordel vælge en LED pære eller en sparepære.

Begge slags har en lang levetid, hvoraf LED pæren oftest har en levetid på mellem 15.000 og 45.000 timer. 

TIPS & RÅD: Hvilken pære til natlampe bør du vælge?

5. Vælg lys med varmt eller “gult” lys

Lys er med til at fremkalde følelser hos os mennesker, og særligt i et soveværelse er det vigtigt at lyset, hverken er for skarpt eller for lyst.

Farvetemperaturen som kommer fra lamperne i soveværelset, er afgørende for hvordan du sover om natten, og for at hjælpe dette godt på vej, giver det god mening at kigge efter en pære med en lav Kelvin værdi. 

Kontinentalseng 160×200 – 14 gode senge til soveværelset 

6. Indret flere lyskilder i soveværelset

Lys er alfa omega i soveværelset, vel og mærket hvis du har det rigtige.

Det kan du med fordel gøre ved at vælge flere forskellige lyskilder, fordi der ofte er brug forskelligt lys i forskellige situationer.

En god ide er derfor at udstyre soveværelset med forskellige lamper, så du har mulighed for at lave den belysning du har brug for.

For eksempel i form af sengelamper, væglamper, spots eller loftslamper.

Har du brug for at styre lys med smartphone, er det også en god ide at have det overvejelse med, når du skal ud og handle nye lyskilder til dit soveværelse. 

Gulvlampe – 28 fede gulvlamper i flot design til boligen

7. Tænk på placering af lamper

Når du skal indrette soveværelset med forskellige lyskilder, er det en god ide at tænke over at lave en jævn rumbelysning, samt tænke over placering af lamper.

Vælg derfor et generelt lys, som kan lyse hele rummet op på én gang, og supplér med mindre lamper ved sengen, eventuelt i hver side, og gerne i det ene hjørne af rummet.

På den måde kan du skabe en varieret belysning, som du har mulighed for at tænde og slukke, så lyset passer til det du skal bruge det til. 

8. Undgå “blåt” lys

I et soveværelse, er det selvfølgelig vigtigt at rummet udstråler ro og afslapning, og ikke det modsatte.

“Blåt” lys om aftenen fra både lamper, og fra brugen af tablets, mobiltelefoner og TV, får hjernen til at tro at det stadig er dag, hvorfor du altid bør undgå at have det såkaldte blå lys i soveværelset.

Når du skal vælge pære til dine lamper i soveværelset, bør du altid helt undgå pærer med høj lysstyrke (lumen) men også undgå pærer med en høj Kelvin værdi. 

Boxmadras 140×200 – 16 bedste boxmadrasser til prisen

9. Se efter lys med dæmper

Ofte kan det også være rart at mulighed for at lave en dæmpet belysning i soveværelset, men også andre steder i huset.

Her kan du med stor fordel gå efter en lampe, der kan dæmpes.

En lampe der kan dæmpes, betyder at du kan styre lyset, og dermed lave en hyggelig og afdæmpet belysning, for eksempel lige inden du går i seng. 

Seng med opbevaring – 10 smarte senge med opbevaringsskuffer

10. Du kan styre lyset med din smartphone

En helt anden og stadig ny måde at styre lyset i soveværelset eller stuen på, er at du kan styre lyset på din smartphone.

Det vil sige at du allerede inden du går ind i dit soveværelse eller stue, kan tænde lyset på forhånd, og på den måde skabe et godt lys i stuen.

Fordelen er også, at hvis du om natten har brug for at tænde lyset, er helt fri for at lede i blinde efter stikkontakten for at tænde.

Her bruger du nemlig i stedet bare din smartphone for at tænde. 

Ofte stillede spørgsmål

Hvilken lampe til soveværelse?

Når du skal finde en natlampe til soveværelse, væglamper til soveværelse eller en anden måske dæmpet belysning, er det en god ide at vælge flere forskellige slags. En loftlampe, en behagelig og stemningsfuld belysning fra en gulvlampe, samt en god sengelampe.

Hvor mange lumen til natlampe?

Lumen er den værdi, der afgør lysstyrken på den pære du bruger til din lampe, jo højere lumen – jo stærkere lys. Når du skal vælge en pære til din natlampe til soveværelse, bør du sørge for at vælge en pære med lav lumen værdi.

Hvor mange spots i soveværelse?

Skal du have spots i dit soveværelse, kan du med stor fordel vælge at styre lys med smartphone. Altså lys som du kan styre ved hjælp af din smartphone. Hvor mange du skal bruge, afhænger selvfølgelig af, hvor mange kvadratmeter soveværelset er.

[su_note note_color=”#f6fbfc”]Indhold hvor vi har søgt viden og kilder opdateres her:

  • Bolius.dk – 5 gode råde til bedre beslysning i soveværelset
  • Lampemesteren.dk – Lamper til dit soveværelse (Vælg de rigtige)[/su_note]