Bedste indendørs belysning

Lys er vigtig, og jo ældre vi bliver – jo mere lys har vi brug for indenfor.

Lamper og lys har en meget afgørende faktor for vores velbefindende, og bliver ofte overset, i og med at mange blot køber lampen, uden at overveje hvor i rummet lampen skal være.

Det samme gælder hvor meget lys lampen skal kunne give. Især om vinteren, og i den mørke tid, er den helt rigtige og bedste indendørs belysning vigtig, og har stor betydning for hvordan vi bruger vores bolig i det daglige. 

Når du skal vælge en ny lampe, er det derfor vigtigt, ikke kun at vælge ud fra lampens design, men også udfra den belysning og stemning, du ønsker lampen skal give rummet.

Dette kræver den rigtige placering af lamper.

Det gælder både et godt lys i stuen, et godt lys i badeværelset, et godt lys i køkkenet, et godt lys i gangen og et godt lys i entréen.

TIPS & RÅD: 10 råd til bedre belysning i soveværelset

Godt lys i gangen og entreen

Entréen er det sted i huset, dine gæster møder som noget af det første, når du byder dem indenfor.

Det skal være rart at være i entréen, og samtidig er det også nødvendigt at der er et godt lys i entreén som både er indbydende, afdæmpet og hyggeligt.

Pendel lamper – 27 smukke loftlamper i moderne design

Inden du går i gang med at udvælge en ny lampe til entréen, kan du med stor fordel stille dig selv en række spørgsmål, om hvilke funktioner den nye lampe skal kunne opfylde.

Mange foretrækker et varmt og behageligt lys i entréen, som samtidig er i stand til at give dig et godt overblik over hele entréen på én og samme tid, sørg derfor for at have en rigtig placering af lamper. 

Godt lys i stuen og køkkenet

Lys kan påvirke mange ting, det gælder også det lys der er i din stue og i dit køkken.

Der er ofte flere forskellige funktioner i en stue, og det stiller krav til hvilket lys der er i rummet, og det kræver den bedste indendørs belysning.

Gulvlampe – 28 fede gulvlamper i flot design til boligen

Det kan være en god ide, at have flere forskellige lyskilder, som kan tændes alt efter behov, hvis du skal have et godt lys i stuen. 

Et godt lys i køkkenet sætter store krav til belysningen, og du bør derfor gå efter lyskilder, der er gode til at give en god farvegengivelse.

Her kan du med stor fordel gå efter at kombinere, både væglamper og forskellige pendler. 

TIPS & RÅD: Hvilken pære til gulvlampe skal jeg vælge?

Godt lys i badeværelset

Et godt lys i badeværelset er alfa og omega, når du skal barbere dig eller putte make-up på om morgenen.

Det samme gælder om natten, hvor det er nødvendigt at have et afdæmpet lys, så du vågner mindst muligt.

Badeværelset kan deles op i flere forskellige lysområder;

  • Brusekabinen/badekar
  • Toilet og håndvask

Over håndvasken er det nødvendigt at overveje hvorfra lyset skal komme.

Kommer lyset udelukkende ovenfra eller bagfra, vil skyggerne i ansigtet blive meget markante, hvorfor lyset altid bør komme forfra, for at få et optimalt arbejdslys.

Her kan du med stor fordel også vælge at placere flere lyskilder, som i stedet for at få et direkte lys, i stedet laver en jævn lysfordeling, så skyggerne udlignes. 

Brusesæt – 18 fede brusehoved sæt og brusearmatur

Der er således mange forskellige ting at overveje, inden du køber en ny lampe til badeværelset, og inden placering af lamper.

For før du køber en ny lampe til badeværelset bør du, udover lampens design og farve, også tænke over lampens IP-klasse.

En IP-klassificering kan blandt andet fortælle dig, hvor modstandsdygtig lampen er overfor vand og fremmedlegemer. 

I badeværelset vælger mange downlights, der er i stand til at skabe et godt, men også jævnt lys.

Armatur til badeværelse – 18 smukke vandhaner til bad

Men dette kræver et større stykke arbejde, hvorfor du bør overveje spots, hvis du alligevel skal i gang med at renovere, eller skal i gang med at bygge et nyt hus. 

At vælge nye lamper til badeværelset, er ikke altid en nem opgave, og det kan derfor være en rigtig god ide at tage en elektriker med på råd.

På den måde kan du være helt sikker på at alle lamper er korrekt installeret, men også at IP-tallet passer til områderne på badeværelset. 

Rundt spejl med rem – 8 smukke spejle i moderne design

Værd at vide om bedste indendørs belysning i badeværelset

Hold øje med IP tal

En lampe skal ikke kun kunne lyse, den skal også passe til rummet, for eksempel også til hvis der er fugt i rummet, hvilket der ofte er på et badeværelse.

En IP-klassificering, som er en international standard, kan blandt andet fortælle dig, om hvorvidt lampen er lampen er i stand til at tåle vand og fremmedlegemer, altså lampens tæthedsgrad.

TIPS & RÅD: Rengøring af brusekabine og brusehovede i badet

Hvad er IP tal?

Et IP-tal er en international standard, der fortæller dig lidt om hvor modstandsdygtig din lampe er, overfor blandt andet støv og vand.

Koden består af bogstaverne IP, som er efterfulgt af 2 forskellige tal. En høj IP-klasse er med til at sikre at lampen er både vand og støvtæt. 

Overhold altid reglerne 

Ligesom med mange andre ting findes der også regler, når det handler om lyset i dit badeværelse.

Det er vigtigt at overholde reglerne, da det i værste tilfælde kan ende med at du eller andre, kan komme alvorligt til skade, hvis reglerne ikke overholdes.

TIPS & RÅD: Fjerne svamp på badeværelse hvornår og hvordan?

Køb lamper som er egnet til vådrum

Der er flere ting du bør overveje, når du skal have et godt lys i badeværelset.

Langt de fleste badeværelser bruges også til at bade i, og det er derfor nødvendigt at finde en lampe der egner sig specielt godt til vådrum. 

Kan billige lamper til bad anbefales?

Billige lamper er ikke nødvendigvis et dårligt valg, når du skal købe nye lamper til badeværelset.

Du bør dog altid sikre dig at lampen er godkendt til brug i et badeværelse.

Husk på at lyset fra en billig lampe, er det samme som fra en dyr lampe, så vælg den nye lampe ud fra både smag og pengepung. 

[su_note note_color=”#f6fbfc”]Indhold hvor vi har søgt viden og kilder opdateres her: