En luft til luft varmepumpe er mere populær end nogensinde før. Varmepumper er meget økonomiske og driftsikre for boligen, og bliver benyttet meget ude i sommerhuse og fritidsboliger.
Der er rigtig mange positive fordele ved at vælge denne varmekilde, der samtidigt også er godt for husets indeklima.
Med andre ord så udnytter en luft til luft varmepumpen al energien fra luften til at opvarme boligen.
Hvordan virker en luft til luft varmepumpe?
Kort fortalt så udnytter denne type varmepumpe al CO2, og omdanner det til energi som opvarmer boligen. Varmepumpen er en vedvarende energikilde og sørger også for, du kan få et varmt bad i hjemmet.
Bør jeg investere i denne type varmepumpe?
At energiforbedre sin bolig, er en fornuftig langtidsinvestering. Grøn energi er vejen frem, og der kan være rigtig mange penge at spare på varmeregningen. En varmepumpe er et rigtigt godt valg til helårshuse og sommerhuse og kolonihuse. Det er alle typer helårshuse både enkelthuse og rækkehuse.
I forhold til gasfyr og oliefyr, kan du opnå meget store økonomiske gevinster ved et direkte skift. Kort fortalt så vil man i de fleste tilfælde kunne tjene investeringen hjem på få år.
9 gode grunde til at skifte til varmepumpe
- Varmepumpe er den miljørigtige løsning
- Store økonomiske besparelser på sigt
- Meget effektiv – Også i meget hård frostvejr
- Mulighed for direkte støtte fra staten
- Varmepumpen er fremtidssikret
- Stor reducering af CO2 udslip
- Giver sund indeklima
- Nem installation (2-4 dage)
- Kan suppleres op med andre varmekilder
- Meget driftsikker
Stor besparing ved et varmepumpe skift
Især de nyeste varmepumper på markedet er meget energieffektive hvis man direkte sammenligner dem med andre varmekilder. Alt efter SCOP værdien på din varmepumpe, så betyder helt konkret at for hver 1 krone, der bliver brugt får du cirka 4-6 kroner i varme.
Det har en stor betydning for en familie på 2 voksne og 2 børn.
I direkte kroner og ører, så svarer det til cirka en halv sommerferie, eller 5.000 – 12.000 kroner årligt i familiens samlede energibesparelse.
Når du og familien har taget en beslutning til udskift af eksisterende varmekilde, kan i ansøge et energitilskud fra staten, hvor i kan få fradrag når i skal have installeret en varmepumpe
Sådan virker en luft til luft varmepumpe
En luft til luft varmepumpe er en mindre avanceret udgave af luft til vand varmepumpe, og udnytter al den energi, der er i luften til opvarme boligen.
Helt konkret så består denne type varmepumpe af 2 elementer, hvor den ene del er fastmonteret udenfor på huset, og den anden del på væggene inde i huset. Hertil skal der bores et hul gennem væggen, hvor rørene føres direkte ude til varmepumpen.
Rørene er meget isolerede, der både tåler meget hård frost og høj varme. Rørene beskytter den kølemiddel, der løber gennem røret, og det er også derfor rørene skal være så korte som overhovedet muligt.
Installationen skal udføres af autoriseret varmepumpemontører, hvor du skal regne med at sådan en installation tager 2-3 hverdage.
Hvad koster en varmepumpe luft til luft?
Det er meget individuelt, fordi ingen huse og installationer er ens. Det kan være at der stilles større krav til boringen i væggene, eller der kan opstå andre uforudsigelige ting undervejs.
Meget groft så svinger priserne alt fra 5.000 – 40.000 kroner. Det kan være en meget stor forskel i pris, alt afhængig hvor i landet du bor, og hvilken type bolig varmepumpen skal installeres i.
Hent flere tilbud og SPAR PENGE
Det bedste råd herfra – Hent tilbud og gerne flere fra lokalområdet. Der kan være besparelse helt op til 20-30% for varmepumpen inkl. montering. Med andre ord får du langt bedre gennemsigtighed og overblik over opgaven.
Sørg for få tilbud fra godkendte varmepumpemontører og tjek altid om de har fået gode anmeldelser.
- Jo flere tilbud desto bedre overblik
- Flere tilbud kan give dig et bedre overblik
- Du kan sammenligne tilbud mod hinanden
- Forhandle billigere pris udefra familiens samlede forbrug
Fordele:
- Billigere energikilde
- Nem installation
- God for indeklimaet
- Vandbåren radiator ikke et krav
- Reducere din boligs CO2 aftryk
Ulemper:
- Kan ikke opvarme vand
- Mindre effektiv ved meget lave temperaturer
- Kan være støjende
- Ikke optimalt til mange mindre rum
- Kræver mere vedligeholdelse
Hvis du har olie, el eller gas varme
Efterhånden så er både olie og gas varme en af de dyreste opvarmningsløsninger i Danmark. Fra den politiske side er det blevet vedtaget, at både olie og naturgasfyr udfases og ikke længere må bruges til opvarmning af hjem i 2030. Har du oliefyr, kan det give god mening at skifte til andre opvarmningsformer.
Hvis du har brændeovn kan det også betale sig på at skifte eller supplere op. En brændeovn er langt mindre miljøvenlig og udsender sundhedsskadelige partikler i luften.
Især hvis din brændeovn er over 10 år gammel, kan det give rigtig god mening at skifte til luft til luft varmepumpe, og dette gælder ved alle typer huse.
FAQ – Ofte stillede spørgsmål
Hvad koster en luft til luft varmepumpe inkl. montering
En luft til luft varmepumpe inkl. montering koster cirka fra 10.000 kr til 25.000 kr. Du skal hente tilbud på varmepumpe, før du kender den konkrete pris.
Hvad koster en luft til luft varmepumpe i strøm?
Luft til luft varmepumpe er billig i drift, og med en effekt på 2,5 kWh pr. m2 er prisen på cirka 2.200 kr om året. Strømpriserne har steget markant i 2022, og derfor koster det mere at holde en varmepumpe kørende
Er en luft til luft varmepumpe bedst?
Både ja og nej. Luft til luft varmepumpe kan suppleres op med din nuværende varmekilde, som kan opvarme vand. Varmepumpe med luft er rigtige gode til sommerhuse og fritidsboliger, fordi de kan indstilles via en app til smartphone.
Indhold hvor vi har søgt viden og kilder opdateres her:
- Sparenergi.dk – Sådan får du en varmepumpe
- Bolius.dk – Sådan udskifter du dit oliefyr
- Bolius.dk – Luft til luft varmepumper til sommerhuse
- Billigolie.dk – Oliefyr sådan er reglerne
- Mst.dk – Generelt tips om brændeovne
- Nærvarme.dk – Udskift oliefyret med varmepumpe på abonnement