Male udendørs træ

Kribler det i fingrene for at komme i gang med at male udendørs træ? Bare fordi kalenderen siger at det er forår eller sommer udenfor, så er det ikke ensbetydende med, at det er en god ide at male træværket udenfor. For én ting er, at have lyst til at trække i malertøjet, noget helt andet er, om træværket overhovedet er klar til en gang maling. 

Vil du gerne i gang med maling udendørs træværk på dit hus, er det som med alt andet der foregår udenfor, mest optimalt at gøre det under de rigtige vejrforhold.

Læs med her, hvor du kan læse mere om, hvornår du bør svinge penslen udenfor, og om hvad det er du skal være opmærksom på, inden du går i gang med maling af udendørs træ. 

Hvornår er det malevejr?

Generelt er maling af udendørs træ bedst i det sene forår og hen over sommeren, hvilket vil sige fra maj til september. Alligevel er der dog stadig nogle forholdsregler, du bør forholde dig til, inden du går i gang, også selvom kalenderen siger at det er ok at svinge penslen.

Skal du male træværket med udendørs træbeskyttelse, er det vigtigt at være opmærksom på temperaturen udenfor. Her er det nemlig bedst at påføre træbeskyttelsen, når temperaturen er mellem 10 og 25 grader. 

Derudover bør du ikke male i direkte solskin, ligesom træet heller ikke bør være badet i sol, lige efter du har malet. Solen får malingen til at tørre for hurtigt, hvilket betyder at den udendørs træbeskyttelse ikke får lov til at trænge ned dybt nok ned i træet, og dermed få den ønskede virkning.

Kan man male vådt træ?

Nej, det er ikke en god ide at male, hvis træet er vådt. Er der for meget fugt i træet, vil træbeskyttelsen ikke virke efter hensigten, og du risikerer samtidig at malingen vil sprække når træet tørrer.

Har det regnet meget i en periode, kan du med fordel benytte en fugtmåler, for at finde frem til, om træet er tørt nok til at blive malet. Fugten skal være under 15%, hvis du vil have det bedste resultat. 

Ligeledes er det bedst at påbegynde malerarbejdet om formiddagen. På den måde kan træet nå at tørre og luftfugtigheden nå at falde, hvilket giver dig og dit træværk de bedste betingelser, for et godt og holdbart resultat. 

Forberedelse er det vigtigste når du skal male udendørs træ 

Som med de fleste andre gør-det-selv projekter, er god forberedelse alfa og omega, hvis du skal i gang med at male udenfor. Selvom den generelle anbefaling er at male i sommerhalvåret, så findes der alligevel undtagelser. 

Det optimale vejr til at male, er som udgangspunkt de måneder på året, der ikke har “r” i sig. Altså er maj, juni, juli og august, de bedste måneder, hvis du vil have et godt resultat.

Du kan også sagtens male i september og oktober, såfremt vejret er tørt og lunt, her er det vigtigste dog, at overfladen på det der skal males ikke er fugtig. 

Skal du male i oktober, og er der derfor chancer for at vejret ikke er det bedste til at male i, så findes der løsninger, som gør det muligt alligevel. Ved at hænge en presenning op på huset, og hvis du derudover anvender en varmeblæser inde i presenningen, kan du skabe et lunt og tørt miljø, som er godt at male i. 

Træbeskyttelse i høj kvalitet holder længst 

Når du skal i gang med at male udendørs, er det vigtigt at have et godt udgangspunkt. Det ene er, at du skal sørge for at vejret er godt, altså at det ikke regner, solen ikke er for skarp, og at det træ du skal i gang med at male, er tørt og rent. 

Når du skal i gang med at male, er det vigtigt at male med en god træbeskyttelse, men også at du maler med en udendørs træbeskyttelse i høj kvalitet. Som udgangspunkt findes der tre forskellige slags udendørs træbeskyttelse – transparent, en halvdækkende og en heldækkende

Transparent træbeskyttelse

Den transparente træbeskyttelse, kaldes også for den laserende, og er den træbeskyttelse, der danner en film omkring træet. Maler du med denne type maling af udendørs træ, vil du nemt kunne se træets struktur og årer gennem malingen. Vælger du denne maling udendørs træværk, skal du dog være indstillet på, at træværket skal vedligeholdes lidt oftere end andre. 

Vælger du til gengæld den halvdækkende type af udendørs træbeskyttelse, skal du ikke male så ofte. Denne type er ligeledes gennemsigtig, omend ikke nær så gennemsigtig som den transparente. 

Heldækkende træbeskyttelse

Med en heldækkende træbeskyttelse, får du en maling udendørs træværk, som meget effektivt beskytter træet. Her kan solens stråler ikke trænge igennem, men du skal være opmærksom på, at træet er helt rent og fri for løs maling, inden du maler. Er det ikke det, vil malingen på sigt, revne fordi der vil ophobe sig fugt under malingen. 

Inden du går i gang, er det altid vigtigt at vælge den rigtige træbeskyttelse, hvilket ofte kan være lidt af en opgave, da der findes flere at vælge imellem; nemlig den vandbaserede maling og den oliebaserede maling. Forskellen mellem de to, er primært det opløsningsmiddel, der bruges for at gøre malingen flydende. 

Vandbaseret træbeskyttelse

Den vandbaserede maling, er i de senere år, blevet den mest populære, da denne maling er mere miljøvenlig end den anden. I den oliebaserede maling bruger man mineralsk terpentin, denne forurener meget, hvorfor mange der skal i gang med at male, vælger denne type fra. 

Derudover er den vandbaserede maling, så godt som lugtfri, og du behøver derfor ikke være nervøs for at stå i de dampe der kommer, når du maler. Ligeledes kan du, hvis du maler med den vandbaserede maling indendørs, sagtens flytte direkte ind efter arbejdet, uden at skulle være nervøs for, om dampene fra malingen påvirker dig negativt. 

Oliebaseret maling og træbeskyttelse

Skal du i gang med at male træværket udenfor, er der mange fordele ved at vælge den maling der er oliebaseret. Den oliebaserede maling er nemlig den bedste, hvis du gerne vil beskytte træet så lang tid som muligt. Derudover er den oliebaserede maling, også hutigere tør, hvorfor den er god at bruge udenfor, hvor der kan være risiko for at vejret skifter, mens malingen tørrer. 

Det sidste du bør sikre dig, inden du går i gang er, om hvordan det træ, du skal i gang med at male er behandlet. Er træet malet én gang eller flere, bør du sikre dig om malingen der er brugt, enten er vandbaseret eller oliebaseret. 

Er træværket malet med en vandbaseret maling, vil en oliebaseret maling ikke hæfte på overfladen. Her kan du med fordel anvende en klud der er mættet med husholdningssprit, også kaldet denatureret alkohol. Brug gerne en klud i en anden farve end den maling der er brugt, da det på den måde er nemmere at se resultatet. 

Hold kluden mod overfladen, cirka 30 sekunder. Er der maling på kluden, og er malingen opløst på overfladen, er træværket malet med en vandbaseret maling. Er der til gengæld inden maling på kluden, og er overfladen ej heller påvirket, er der brugt en oliebaseret maling. 

Faq – ofte stillede spørgsmål om bolig

Kan man male i frostvejr?

Skal du i gang med at male udendørs, bør du altid undgå at male, når det er frostvejr. Det samme gælder, hvis der er risiko for dug om natten, da malingen ikke kan nå at tørre, før duggen falder. 

Indhold hvor vi har søgt viden og kilder opdateres her:

  • Flügger.dk – Hvornår er det bedst at male udendørs?
  • Malgodt.dk – Generelt om udendørs maling
  • Decofarver.dk – Hvilken tid på året er det bedst a male udendørs træværk?
  • Beckers.dk – Hvornår kan man male udendørs?