Nyt undertag

Når det handler om at skifte taget ud med et nyt undertag, er det ikke kun den yderste del, der er værd at have fokus på. For lige så vigtigt det er, at taget udefra er pænt at se på, så handler det i høj grad også om, at have fokus på selve undertaget. Det er nemlig undertaget, der blandt andet sørger for at taget er 100% tæt, så vand og fugt ikke kommer ind i huset.

Der kan være mange gode grunde til at skifte taget på huset. Den ene er, at det gerne må være flot at se på, men der er også en helt anden grund – nemlig at taget selvfølgelig skal være tæt, og beskytte huset mod fugt fra forskellige slags nedbør. 

Få 3 GRATIS tilbud på tagrenovering

Hvad er et undertag?

Et undertag er et ekstra tag, der er lavet til at ligge lige under den udvendige tagbeklædning. Der findes mange forskellige slags, ligesom der også findes mange forskellige slags, når det handler om typer af tagbeklædning. 

Hvad er et undertag

Et såkaldt undertag, betyder at taget er sikret mod indvendige skader. Særligt når det handler om tæthed overfor fugt, vand og sne, er et type undertag ganske enkelt en nødvendighed. 

Nogle tagtyper kræver ganske enkelt et undertag, for at kunne fungere optimalt, andre gør ikke. Et type undertag er heller ikke lovpligtigt, men er alligevel en god idé at få lagt, hvis du er interesseret i at få et tag, der holder godt og længe. 

Hvilken funktion har et undertag?

Når der er tale om et nyt tag, er undertaget én af de absolut vigtigste ting i selve konstruktionen. Undertaget er nemlig den del af taget, der sørger for opfange det vand, det yderste tag ikke fanger, og leder dette ned i tagrenden og dermed væk fra huset.

Derudover er undertaget den del af taget, der opfanger den kondens der altid dannes på undersiden af det yderste tag. Alle tage kræver et undertag, det gælder hvad enten der er tale om et tegltag, et trætag, et stålpladetag eller et tag i naturskifer. 

Hvilken type undertag anbefales til min bolig?

Langt de fleste huse har et tag af tegl, nogle er bygget med mere end en 40 graders hældning, hvilket betyder at undertaget ofte kan spares væk. Til gengæld skal det understryges, for at sikre mod fugt, og samtidig gøre taget tæt. 

Ethvert tag kræver som udgangspunkt et godt undertag, samtidig er der mange overvejelser i forbindelse med et nyt type undertag. Det er nemlig ikke helt ligegyldigt, hvilken løsning du ender med at vælge til dit hus. 

Tjek altid op på beklædningen

Når du skal træffe dit valg, skal du både tænke på tagets ydre beklædning, men også den påvirkning taget bliver udsat for. Et undertag kan i princippet passe sig selv, alligevel er det dog altid en god ide at holde øje med, hvordan det har det, gerne et par gange om året. 

Fix synlige skader straks

Synlige skader skal udbedres, det kan være små huller eller revner, der betyder at fugten kan trænge ind. Du bør også holde øje med ventilationen af taget, så tjek gerne at både ventiler og ventilationsstudser virker, så der ikke ophober sig fugt omkring undertaget, da dette kan resultere i store eller mindre skader. 

Hvornår skal taget skiftes?

Taget er en meget vigtig del af huset, samtidig er det også taget, der er den mest udsatte del. Derfor er det også en nødvendighed at taget er tæt og funktionelt, så du undgår store skader på huset. Hvornår det er tid til at udskifte et tag, afhænger af flere forskellige forhold. 

Hvornår skal taget skiftes

Få 3 GRATIS tilbud på tagrenovering

Når det handler om at skifte taget, vil man ofte kigge på, hvor stor en hældning taget har. Altså er taget fladt eller stejlt. De stejle tage holder som regel længere, end et hus med fladt tag, ene og alene fordi vandet hurtigt kan forsvinde.

Det samme gælder hvis huset ligger for sig selv. Er der omkringliggende nabohuse, vil dette også være en faktor der spiller ind, når det handler om tagets levetid.

Hvilke typer tagbelægninger kræver tagunderlag?

Fidusen ved at have et undertag er, at det fanger regnvand og fygesne, og dermed forhindrer træet i selve tagkonstruktionen i at blive angrebet af råd og svamp.

Tagbelægninger og tagunderlag

De fleste tage af tegl vil kræve et undertag. Samtidig vil et tag, der er beklædt med tagpap, kræve et fast undertag, og det samme gælder et tag i naturskifer, et trætag og et stålpladetag. 

Har du et tag af skifer, er et undertag en god investering. Undertaget vil nemlig beskytte mod slagregn og sne, samt efterfølgende fugtpåvirkninger. Et tegltag er umiddelbart ikke et tæt tag, hvilket betyder at alle der vælger et tag af tegl, altid bør have et type undertag. 

Visse huse er udført med betonsten. Førhen skulle et tag med betonsten understrøes med mørtel, for at holde tæt. Sådan er det ikke mere, og mange huse med betonsten som tag, skal derfor have et undertag. 

Få en professionel vurdering og hent tilbud

Det er ikke altid nemt at se, hvornår et tag trænger til at blive skiftet. Det gælder både for selve taget og ikke mindst undertaget. Derfor er det også mange gange en god ide, at få en vurdering fra en professionel fagmand, og dermed også et tilbud på undertag samt en pris på nyt undertag.

Få 3 GRATIS tilbud på tagrenovering

Pris på nyt undertag varierer, og det samme gælder tilbud på undertag, da der er forskel på typen af tag, på arealet og om hvorvidt det blot handler om at skifte undertaget, eller om det gælder en udskiftning af tag – altså det hele.

Den samlede pris på nyt undertag, afhænger også af hvilket slags hus man har, og om hvordan standen på det gamle tag er. Jo mere der skal laves – jo mere kommer det selvfølgelig til at koste. 

Bliver taget på dit hus, vurderet til en udskiftning af tag, bør du altid sørge for at indhente forskellige tilbud på undertag.

På den måde kan du nemt sammenligne de forskellige tilbud, og på den måde takke ja til det bud, du mener giver den bedste mening i forhold til dine forventninger, samt tagets behov. 

Indhold hvor vi har søgt viden og kilder opdateres her: