Rensning af fliser

Rensning af fliser og grønne alger på fliser samt flisepest, er for mange husejere et stort problem. Mest på grund af at det ikke ser flot ud, men også fordi at alger, hvis de bliver våde, kan blive meget glatte, og det derfor er nemt at falde og komme til skade. 

Omend er alger og flisepest to næsten uundgåelige syndere udenfor huset, hvorfor det er en god ide at væbne sig med tålmodighed og knofedt, når det handler om rensning af fliser.

I denne artikel, kan du blandt andet få svar på, hvordan du kan komme af med flisepest og algerne – en gang for alle. Her kan du blandt andet læse mere om, hvordan du forebygger og sikrer dig at algerne ikke kommer, og hvad du bør undgå, når du vil fjerne dem. 

Hvorfor bliver fliser angrebet af grønne alger?

I Danmark er mange husejere, plaget af tilbagevendende alger er fliser og flisepest. Det fugtige klima, der ofte er i Danmark, er den perfekte grobund for algevækst, og mange gange er det også en plage, som de fleste mennesker har svært ved at komme af med igen. 

Det bedste du kan gøre, hvis der er grønne alger på fliser, flisepest på din terrasse eller på fliserne rundt om huset er, at komme problemerne i forkøbet. Bliver der ikke gjort noget, vil algevæksten kun forværres, og de glatte fliser kan, udover et grimt udseende, også udgøre en sikkerhedsmæssig risiko. 

Har du problemer med alger er fliser omkring dit hus, så er du sikkert også interesseret i, hvordan du kommer af med dem igen. Men du er nok også interesseret i, hvordan du gør det bedst muligt, samt hvad der er den mest effektive metode, for at komme af med dem igen.

Hvad er alger?

Alger er grønne belægninger, der lægger sig ovenpå fliserne udenfor. De opstår fordi fliserne er fugtige over en længere periode, og vokser meget hurtigt. Det er med andre ord, fugtigheden der er afgørende for, om der kan gro grønne alger på fliser. 

Vil du gerne forhindre algerne i at komme, er dette næsten en umulig opgave. Dermed ikke sagt, at du ikke kan forhindre dem i at komme. Du kan selv hjælpe til med at de ikke kommer nær så hurtigt. Nemlig ved at sikre dig, at fliserne ikke er badet i alt for meget vand, og i alt for lang tid. 

Alger på tagrender

Sidder der en tagrende, der leder vandet ud over fliserne, så de forbliver våde i lang tid, kan dette være grunden til, at flisepest og alger får nogle gode rigtig gode vækstforhold. Måske lægger fliserne endda lavt, i forhold til husets øvrige grund, så regnvandet naturligvis vil løbe nedad. Begge ting kan være med til at fliserne bliver angrebet, hvorfor det kan være en god ide, at udbedre disse ting, hvis du gerne vil være fri for at rense dine fliser hele tiden. 

Sådan undgår du flisepest og alger

Selvom du gør alt for at sikre, at vand fra regn og nedløbsrør, kan løbe væk fra fliserne omkring huset, så kan det dog alligevel og ofte, synes som en umulig opgave at komme algerne til livs. 

Synes algerne og den genstridige flisepest, at være langt mere genstridig, når det handler om at fjerne dem, så kan du med fordel vælge at gå lidt mere hårdt til værks. Til det findes der enkelte metoder, som du med fordel kan prøve af, for eksempel ved hjælp af fliserens udendørs eller algefjerner.

Når dine fliser er renset, bør du sørge for at imprægnere fliserne. Ved at imprægnere fliserne, dannes der er overflade på hver enkelt sten, som grønne alger på fliser og flisepest har svært ved at gro på.

En imprægnering holder omkring 5 år, og hjælper til med at holde fugten væk fra den enkelte flise. Vil du gøre fliserne mindre modtagelige overfor alger og flisepest, så er en imprægnering vejen frem. 

Bør jeg selv gå i gang med rensning af fliser?

Er dine fliser rundt om huset eller på terrassen, ramt af enten flisepest eller alger, kan du sagtens selv gå i gang med at rense dem. Til det findes der flere forskellige måder, og hvilken metode der er den rette for dig, afhænger af hvor meget tid og hvor meget knofedt, du vil ligge i arbejdet. 

En af de metoder du kan anvende for at komme af med algerne, er at du med fordel kan anvende algerens. Efter brug af algerens, kan du regne med, at algerne ikke kommer tilbage, da algerens samtidig imprægnerer fliserne, hvilket forhindrer algerne i at vokse. 

Men der er også andre metoder, der kan hjælpe dig med at rense fliserne. For eksempel manuel rensning med en stiv børste, grus eller sand, Rodalon, fliserens udendørs og en højtryksrenser. 

Har du allerede brun sæbe stående derhjemme i køkkenskabet, kan du også anvende den. Dette gøres ved at fordele sæben ud over fliserne, hvorefter den skal ligge i et stykke tid. Herefter kræver det en god omgang knofedt med en stiv kost og vand, hvis du skal i mål med afvaskningen af flisepesten, til gengæld bliver fliserne efter den brune sæbe særdeles flot at se på. 

Pas med højtryksrenseren – Dine fliser kan tage skade 

Vælger du at bruge en højtryksrenser til at fjerne algerne, er der god grund til at bruge den varsomt, også selvom det kan være fristende at give stenene en ordentlig omgang. Den kraftige stråle fra højtryksrenseren, kan nemt beskadige overfladen på den enkelte flise, hvilket du altid bør undgå.

Er overfladen på flisen beskadiget, vil den nemmere kunne tage imod skidt og snavs. En ru flise vil også tage længere tid om at tørre, og det giver algerne bedre levevilkår.

Samtidig vil vandet også have nemmere ved at trænge ind i flisens overflade, hvilket kan resultere i, at der ved lave temperaturer, kan dannes frostsprængninger i fliserne. Dette vil resultere i at fliserne vil knække. Vælger du at bruge en højtryksrenser, vil denne samtidig også fjerne sandet der er mellem fliserne, så der skal fyldes op igen efter brug med en højtryksrenser. 

Hent tilbud på professionel fliserens

Vil du gerne spare dig selv for alt det arbejde der er, når det handler om at komme algerne og flise pesten til livs. Så kan du med fordel overveje, om det i stedet kan betale sig med en professionel fliserens udendørs. På den måde kan du spare dig selv, for det store arbejde, der ligger i at fjerne algerne og den grimme flisepest.

Priserne starter fra omkring 60 kr. pr m2, og er derfor værd at overveje, hvis du sammenligner med den pris det vil koste, samt den tid det vil tage at rense fliserne selv. Vælger du at hyre en professionel til at klare jobbet for dig, er der endvidere mulighed for at få et håndværkerfradrag. 

Indhold hvor vi har søgt viden og kilder opdateres her: