Skifte varmekilde

I de senere år er priserne på gas, nærmest eksploderet. Krigen i Ukraine har ikke hjulpet på det, for priserne er blot vokset yderligere.

Dette har også gjort, at der i dag er mange mennesker der  tænker over, hvordan de kan spare penge i hverdagen, og om hvorvidt det kan det betale sig at skifte varmekilde. Når det kommer til valg af varmekilde, er der dog flere ting, der er værd at overveje. 

Skifte varme kan give store besparelser på elregningen, og hvorfor det lige netop er sådan, kan du læse mere om lige her.

Prisen på én kubikmeter naturgas, ligger normalvis på syv kroner, hvor den i dag er helt oppe på omkring 15 kroner. Det har fået mange husejere til at stille sig selv spørgsmålet, om det kan betale sig at skifte varmekilde i huset, for at spare nogle penge i den daglige husholdning. 

Kan det betale sig at skifte varmekilde?

For mange mennesker, har de høje gaspriser store konsekvenser, og mange står derfor i den situation, at de overvejer om, det kan være en god ide at udskifte gasfyret, til en anden og billigere varmekilde. Men hvad gør man, når det kommer til valg af varmekilde? 

I øjeblikket koster gas omkring 16 kr., og det er svært at vide om priserne vil stige yderligere, eller om de falder til et mere normalt leje igen – og om hvornår det sker. Mange stiller sig derfor spørgsmålet, bør jeg skifte varmekilde? Alt det kan du læse mere om i denne artikel. 

Har du allerede et gasfyr, er fordelen, at der allerede er et vandbåret varmesystem inde i huset, og det derfor er nemt at skifte til en anden varmekilde.

Bor du i et område, hvor der er mulighed for at skifte til fjernvarme, er der ingen tvivl om at det er en god ide at gøre. 

Fordelingsanlægget, der skal til for at lave fjernvarme, er allerede inde i huset, og kan derfor nemt genbruges. Det eneste der derfor skal gøres, for at få fjernvarme er, at føre nye rør ind og ud af huset. 

Overvejer du fjernvarme som varmekilde, kan du selv tjekke om der er planer for fjernvarme i dit boligområde.

Det kan du gøre, enten gennem dit lokale forsyningsområde, eller på din kommunes hjemmeside. 

Hvilken varmekilde bør jeg vælge?

Når det kommer til valg af varmekilde, og om det kan det betale sig at skifte varmekilde, bør du sikre dig selv, at du vælger en der er god. Der findes flere forskellige slags varme kilder, og de mest anvendelige, der også er i stand til at give de bedste besparelser, er disse: 

Er der ikke mulighed for at få fjernvarme i dit boligområde, kan du med fordel vælge en varmepumpe – enten en luft til vand-varmepumpe eller et såkaldt jordvarmeanlæg.

Et jordvarmeanlæg er godt, da anlægget er bedst til at udnytte varmen. Her undgår du også den fysiske del, der skal være udenfor.

Til gengæld er et jordvarmeanlæg, også en del dyrere at etablere. For at få et jordvarmeanlæg, er det også en betingelse at din have har en vis størrelse, for at det kan lade sig gøre, at installere det nye jordvarmeanlæg på din grund.

Vælger du et pillefyr, fungerer dette nogenlunde på samme måde, som hvis du varmer op med en gammeldags brændeovn eller et oliefyr.

Ligegyldig om du vælger det ene eller det andet, skal du anvende en form for brændsel, for at få det til at fungere. 

I et pillefyr skal der fyres med træpiller, det koster en tredjedel af prisen på en varmepumpe, men du bør overveje dit valg, grundigt før du køber.

Mange fristes af den billige pris, men langt de fleste tænker ikke over, at et pillefyr kræver en del arbejde, når det handler om vedligeholdelsen. Men det er ikke det eneste, for der er selvfølgelig også et klima, du skal tage hensyn til. 

Vil du vide mere omkring varmekilder, og hvilke muligheder der er, kan du med fordel klikke her

Skifte varme kan give store besparelser 

Stiller du ofte spørgsmålet, bør jeg skifte varmekilde til dig selv, og vælger du at udskifte varmekilden i dit hus, fordi du gerne vil spare penge, er der ingen tvivl om at det i mange tilfælde er en god ide.

Skifte varme kan give store besparelser, men inden du beslutter dig for en specifik løsning, er det dog en god ide at undersøge, om der allerede er planer for fjernvarme i dit boligområde. 

I nogle områder er der nemlig allerede lagt planer for fjernvarme, hvorfor du bør undersøge planerne for dit område, inden du vælger at investere i en ny varmekilde. 

Spar på elregningen med en luft til luft-varmepumpe

Fordelen ved at installere en luft til luft-varmepumpe til sommerhuse er, at du kan se frem til at spare en hel del penge.

Langt de fleste sommerhuse opvarmes, ved hjælp af en elradiator eller brændeovn. Brændeovnen kræver ofte en del arbejde, og en radiator er relativ dyr i strøm.

Vælger du en varmepumpe til sommerhuse, undgår du en dyr omkostning, når det handler om strøm. En varmepumpe bruger nemlig kun ca. en fjerdedel, af den strøm elradiatoren bruger. 

Må jeg selv installere en varmepumpe i sommerhuset?

Det kræver teknisk indsigt, når der er tale om at installere en luft til luft-varmepumpe. Derfor er det ikke tilladt, selv at montere en varmepumpe. Inden det nye anlæg skal sættes op, er der også flere parametre, der spiller ind. 

Størrelsen på det nye anlæg, afhænger blandt andet af sommerhusets størrelse, hvor mange personer der bruger det, og om huset skal bruges hele året. For at køre optimalt, skal anlægget indstilles, så det passer til det behov der er. 

Til installation af et vedvarende energianlæg, anbefales det af Energistyrelsen, at man benytter en VE-godkendt virksomhed. Ordningen kan du læse mere om i bunden af siden.

Kan jeg få tilskud til min varmepumpe?

Gennem energistyrelsen har du mulighed, for at søge et sommerhus varmepumpe tilskud. Der findes ialt to landsdækkende tilskudsordninger, der uddeles efter først til mølle-princippet.

Men før du vælger at søge tilskud til din nye varmepumpe til sommerhuse, er det vigtigt at du sætter dig grundigt ind i reglerne.

Men sørg altid for at søge dit sommerhus varmepumpe tilskud, før du indgår en aftale med en installatør – eller betaler for pumpen. 

Hvad enten du er privatperson, medlem af en andelsforening eller ejerforening, kan du søge tilskud til din varmepumpe.

Det samme gælder for dit sommerhus, der skal være registreret i BBR som helårsbolig, før du kan søge et sommerhus varmepumpe tilskud til den nye varmepumpe. L

Indhold hvor vi har søgt viden og kilder opdateres her: