Spar på strømmen

Ved at følge disse simple tips og råd, kan du spar på strømmen og den samlede elregning. Udover at reducere din elregning, så kan du også være med bidrage til et mindre CO2-udledning. Du vil blive overrasket hvor mange kroner og ører, du kan spare på elregningen og det kan have en stor økonomisk betydning for en børnefamilie.

Kigger man på priserne på strømforbruget for 2021 og 2022, så er prisen steget gevaldigt med den konsekvens, at mange familier har måtte omstille sig totalt, hvis de ikke skal stå med en chok regning på mange tusinde kroner. Helt konkret har det betydet, at regningen er steget op til 50-70% i samme periode i forhold til sidste år. 

Derfor skal du spare på strømmen 

Langt de fleste gør en stor indsats for, at reducere udgiften for el og varme. Samtidigt du sparer penge, så bidrager du også til et mindre kollektivt miljøbelastning i Danmark, og støtter samtidigt i et mere grønt miljø, som de danske politikere taler så meget om.

Det kan være du før ikke har tænkt over det, og din bolig har muligvis behov for et energi “sundhedstjek” og det kan være de skyhøje elpriser gør at du skal vælge et billigt elselskab.

Spar på strømmen til hverdag og weekenden 

Faktisk kan du allerede gå i gang med, at spare på strømmen med disse nyttige tips og råd. Husk de små ændringer kan have en stor effekt over længere tid, og især hvis vi taler om en tidshorisont på 5-10 år, og hvis du planlægger at blive boende i din bolig i en længere årrække.

 • Udskift alle dine gamle pærer ud til LED-pærer
 • Køb el-spareskinne til dit IT-udstyr, især hvis du har et kontor eller gamer rum 
 • Vælg altid en laptop frem for en stationær computer, hvis det er muligt
 • Sluk for strømmen til dit fjernsyn i stuen, det er ikke gratis
 • Sluk for lyset, når du ikke bruger det og det gælder også for LED-pærer 
 • Sluk for husholdningsapparater, som er sat på standby 
 • Hvis din arbejdsplads tillader det, så oplad din telefon på jobbet 
 • Fyld vaskemaskinen helt op, og vask ved lavere temperaturer 
 • Fyld opvaskemaskinen helt op, og brug et ECO eller et spareprogram 
 • Undgå at bruge tørretumbler, og tør tøjet udendørs hvis det er muligt
 • Vask dit tøj så vidt muligt om natten, og det samme med opvaskemaskinen 
 • Genbrug kondensvand fra tørretumbler til dine stueplanter 
 • Oplad din elbil eller plugin-hybrid bil om natten 
 • Sæt dit køleskab til max 5 grader og fryseren -18 grader 

Hvordan er el forbruget fordelt i hjemmet?

Du vil måske blive overrasket over hvordan forbruget i en familie bliver brugt. Men groft sagt  bliver 1/3 af det samlede elforbrug brugt på computer, tv, spillekonsoller og musik. Generelt siger man, at jo større børn man har boende, jo højere er forbruget af strøm.

Især teenagere kan være “slemme” på området, hvor tøjet kommer lidt for hurtigt til vask, vaskemaskinen bliver ikke altid fyldt helt op, og længere brusebade og flere apparater som kører samtidigt, og måske endda slet bliver brugt. Nød opladninger af både smartphones og tablets, kan også være en slem vane som kan øge den samlede elregning.

Fordelingen af strømforbruget i en familie:

 • 20 % underholdning 
 • 20 % vask
 • 16 % køl og frys
 • 15 % fjernsyn
 • 13 % komfur og gas
 • 12 % belysning
 • 3 % opvarmning 
 • 1 % diverse

*Fordeling er IKKE fyldestgodtgørende, men blot en vejledning til hvordan strømforbruget kan se ud for en familie bestående af 2 voksne og 2 børn

Kilde: Så meget bruger el, vand og varme en gennemsnitsfamilie

Snak med dine børn om forbruget 

Det kan være en god idé, at snakke med dine børn om at spare på strømmen. Jo tidligere de lærer det, jo nemmere bliver det for hele familien. Den gode dialog, er den bedste måde, du kan nå ind til dine børn.

Sæt tid af og brug gerne flere aftener, eller weekender til at tale om familiens forbrug af strøm. Tag altid små skridt ad gangen, eller lav små huskesedler og husk at give børnene ros for deres indsats, det gør det hele lidt nemmere.

Hvor meget strøm bruger en familie i gennemsnit?

Der kan være store forskelle på det samlede elforbrug, hvis du bor i lejlighed eller hus. Det har en stor betydning om det er en stor eller en lille bolig, for jo flere kvadratmeter du har med at gøre, jo mere energi skal der til.

En gennemsnitlig Dansk familie bestående af 2 voksne og 2 børn, bruger i gennemsnittet 4.500kWh om året i et hus på cirka 140 m2. Bemærk at her er der tale om gennemsnittet, og der vil være familier med et langt højere forbrug.

Oversigt med elforbrug i lejlighed:

Antal Personer:50m280m2
1 voksen1.500 kWh1.800 kWh
2 voksne2.200 kWh2.600 kWh
2 voksne/ 2 børn2.600 kWh3.000 kWh
2 voksne/ 3 børn2.800 kWh3.200 kWh

Oversigt med elforbrug i hus:

Antal Personer:140m2200m2
1 voksen3.300 kWh3.700 kWh
2 voksne4.200 kWh4.700 kWh
2 voksne/ 2 børn4.900 kWh5.300 kWh
2 voksne/ 3 børn5.300 kWh5.800 kWh

Spar på strømmen og skift dine husholdningsapparater

Det kan altid betale sig, at udskifte den gamle vaskemaskine, tørretumbler, opvaskemaskine, kaffemaskine, køleskab eller ovn ud. Det gælder især hvis de er over 10 år gamle, så er energiforbruget noget højere sammenlignet med de nye modeller.

Har du en stationær computer, så undersøg om der er muligheder for, at bytte den ud til en bærbar computer. En bærbar computer bruger 50% mindre strøm i forhold til en stationær.

Gå altid efter energy star mærkningen, som har et lavt standby forbrug. Et gennemtjek og udskift af dine ældre husholdningsapparater kan give en årlig besparelse på flere hundrede kroner. 

Følg strømmen 24 timer i døgnet 

Et rigtig godt tip er, at huske tjekke elprisen time for time. Faktisk kan du holde øje med prisen helt op til 24 timer, hvilket kan give dig en god anledning til hvornår strømmen er billigst.

På den måde kan du planlægge hvornår det bedst kan betale sig, at støvsuge, vaske tøj, tørre tøj, stryge tøj, støvsuge bilen osv. Kort fortalt kan du flytte de dyre timer til de billige, og opnå en god rabat på din samlede elregning årligt.

Hvis du vil holde øje med elprisen og forbruget, kan du hente Andel Energi App, hvor du udover følger elprisen kan få adgang til diverse sparetips i hjemmet.

Reducer dit elforbrug med den rette varmepumpe

En varmepumpe kan årligt give dig store besparelser på strømmen og reducere udledningen af CO2. En luft til luft varmepumpe kan være et rigtig godt supplement til andre opvarmningsformer, eller til ferieboliger og kolonihave. Søger du derimod et varmepumpesystem til helårsboliger, skal du kigge efter en luft til vand varmepumpe.

En luft til luft varmepumpe er billig i anskaffelse og vil give en årlig besparing på 20-30%, men afhænger af en række faktorer, som hvor stort dit gennemsnitlige varmeforbrug er, og hvor isoleret huset er.

Har du brug for en mere detaljeret gennemgang, kan du søge råd og vejledning hos en professionel eller en lokal håndværker med speciale indenfor energioptimering.

Byggetilbud 2

Indhold hvor vi har søgt viden og kilder opdateres her: